הפרקט מיושם כבר שנים רבות, בתחילה שימש כסמל סטטוס למשפחות המלוכה ולמשפחות העמידות יותר ולאט לאט מצא מקום חם ברוב הבתים ואפילו מצא פינה חמה בלב של רובנו.
התחושה הנעימה והחמימה והעובדה שהוא משתלב בכל סגנון עיצובי סחפו את עולם העיצוב ועכשיו תוכלו לראות אותו כמעט בכל בית.
אז שניה לפני שאתן לכם את ההמלצות הכי חמות שלי שיחסכו לכם הרבה זמן, אנרגיה וגם כסף בואו נבין מה הסוגים העיקריים של הפרקט על שלל היתרונות והחסרונות שלכם.
סוגי פרקטים
פרקט עץ טבעי
מגיע בגוונים וגימורים שונים כיאה לפלטות עץ מן הטבע, לכל פלטה היחודיות שלה.
לפרקט העץ מרקם טבעי ומחוספס והוא יכול להשתלב בעיצוב בסגנון הכפרי וגם המודרני.
יתרונות:
במקרה של פגיעה נקודתית בלוחות העץ יהיה ניתן להחליף בצורה נקודותית את הלוחות שניזוקו. ניתן ללטש , לצבוע אותו ולחדש אותו בקלות, הוא מבודד חום וקור.
מראה טבעי .
אין צורך בסף חיבור במעבר לריצוף ואפשר ליצור חיבורים מדליקים.
חסרונות:
מחירו יחסית יקר בהשוואה לפרקט למינציה- למרות שעם ההתפתחות של הטכנלוגיה והחידושים השונים אפשר למצוא אותו גם במחירים יחסית נוחים.
כמו כל פרקט גם פרקט העץ ניזוק ממגע ישיר עם מים, ובמקרה של תקלה, כמו פיצוץ צנרת יהיה צורך בהחלפתו.
פרקט למינציה
פרקט למינציה עשוי מנסורת ודבק ועליו שכבה סינטתית עליה מודפסת דוגמת העץ, דבר הגורם מצד אחד למגוון עצום של דוגמאות וצבעים ומצד שני כיסוי הלמינציה מעניק הגנה נוספת לפרקט.
תוכלו להשיג את הפרקט בעוביים שונים מ7 מ״מ ועד 12 מ״מ, ככל שהפרקט יותר עבה ככה גם עמידותו גבוהה יותר.
יתרונות:
עלות נמוכה ביחס לפרק הטבעי.
התקנה פשוטה ומהירה, וכך גם במידה ויש צורך להסירו.
עמידות גבוהה מפני שחיקה (תלוי באיכות הפרקט וברמת השחיקה)
מבודד מפני חום/ קור
חסרונות:
במידה ואריח אחד נפגע אין אפשרות לתקן ולחדש אותו באמצעות שיוף ולא ניתן לפרק אריח אחד נקודתית אלא יש צורך בפירוק של כל האריחים הסובבים אותו עד לקיר הקרוב.
ניזוק במגע ישיר עם מים (במקרה של הצפה לדוגמא)
מחייב ספים במעבר בין ריצוף לחדר עם פרקט.
פרקט פולימרי
פרקט 100% עמיד במים, בשל היותו עמיד ניתן להתקין אותו גם בחדרים רטובים כגון חדרי רחצה ושירותים.
הפרקט עשוי מpvc שמקנה לו עמידות בפני רטיבות.
יתרונות
100 עמיד במים, מאפשר התנהגות שגרתית עם מים, והתקנה בכל חל ללא כל חשש.
עמיד מאד ועם רמת שחיקה נמוכה.
התקנה פשוטה וניתן להחליף אריח שנפגע בצורה נקודתית
חסרונות:
עלות יחסית יקרה
מראה סינטטתי ביחס לפרקט עץ אמיתי.
שילובים וצבעים
במקרה של שיפוץ או הלבשת הבית מחדש, חשוב לבחור את הפרקט כבר בשלב הראשוני של התכנון. הפרקט בדומה לריצוף הוא הבסיס עליו ימוקמו כלל הרהיטים באותו חלל בו תבחרו ליישם את הפרקט ולכן, יש חשיבות רבה לגוון שלו ולשילוב שלו עם הריהוט שתבחרו.
לדוגמא במידה ואתם מלבישים מ 0 חלל בבית בו מיושם פרקט, תקחו בחשבון את גוון העץ והוא כנראה ישפיע על שילוב רהיטים נוספים מעץ, לעיתים תרצו להשתמש בגוון דומה ולשבור את הנראות בגוון עם טון שונה לחלוטין.
לעיתים אף תבחרו ליישם פרקט כהה שישתלב מעולה דווקא עם ריהוט תעשייתי ואלמנטים של ברזל.
ההחלטות האלה משמעותיות וככל שיתקבלו בשלב מוקדם יותר ככה יביאו לתוצר סופי הרמוני ומעוצב בקפידה עד הפרטים הכי קטנים.
אז מה עושים עכשיו?
שלב היישום
במקרה של שיפוץ או אפילו בניה חדשה תוכלו כבר בשלב התכנון להתאים את הבחירות השונות. לדוגמא: במקרה בו תרצו לשים פרקט בחדרים תוכלו מראש לתכנן את החלל ככה שהריצוף יהיה נמוך יותר מיתר הריצוף בחללים האחרים (בהם לא צפוי להיות מיושם פרקט) ככה שלאחר סיום השיפוץ/ בניה בעת התקנת הפרקט המפלס של פנים החדר ושל החלל הציבורי יהיו באותו גובה. ללא צורך בקיצור הדלת או בהתעסקויות מיותרות.
כנ״ל לגבי הפנלים, בחלל בו צפוי להיות מיושם פרקט אין צורך ביישום של פנל רגיל מהריצוף, אלא עדיף לא להניח פנל כלל ורק לאחר הנחת הפרקט לשים פנל פולימרי לבן , כך תחסכו לכם את הכאב ראש ותנהלו את שלבי התהליך.
יופי, בחרתם?!
עכשיו אל תשכחו לקחת אריח אחד של הפרקט אתכם. אתם תרצו אותו כדי להסתכל עליו בתאורה של החלל אותו תרצו לפרקט ( בכל תאורה הגוון יראה שונה), זה יעזור לכם לקבל החלטות לגבי השילובים השונים במקום להסתמך על הזיכרון או גרוע מזה, להתבסס על תמונות שבואו נודה באמת, אף פעם לא משקפות את המראה והגוון האמיתי.
לרוחב או לאורך | מה כדאי?!
שאלה שהתשובה עליה ממש לא חד משמעית. יש לבחון כל חלל לגופו אבל הנה כמה שיקולים שיעזרו לכם לקבל החלטה:
אם הפרקט מיושם גם במטבח, על מנת להימנע מתקלות ובלתמ״ים יתכן שתרצו ליישם את הפרקט ככה שיהיה מקביל לשיש (הכוונה לחלק בו ממוקם הכיור בשיש, בגלל הסבירות שבמקרה של רטיבות זה יהיה החלק שיהווה את הבעיה), כך במקרה של תקלה יהיה יותר קל להחליף את האריחים שניזוקו.
כמובן שאם הפרישה הזאתי ממש לא מתקבלת יפה ביתר החללים נשקול בשנית, אבל זאת נק׳ שבהחלט כדאי לקחת בחשבון (ורוב הפעמים מתקבלת יפה).
בחללים צרים וארוכים לפעמים הרצון לתת תחושה של חלל יותר מרובע תוביל לקבלת ההחלטה, כלומר הנחה של הפרקט לרוחב החדר תיתן אשליה של חדר יותר מרובע, פחות צר וארוך.
במקרים בהם הפרקט מיושם גם במסדרון, הנחת הפרקט במסדרון בהכרח תשפיע על הנחתו בחלל הציבורי וגם בחדרי השינה, הרי הפרקט ״נכנס״ מהמסדרון לחדר השינה, אני באופן אישי אוהבת להניח ת הפרקט לאורך המסדרון אבל כל מקרה לגופו ובמקרים בהם המסדרון ארוך וצר אני אשקול בשנית את הבחירה.
טיפ חשוב שיעשה לכם חיים קלים(!)
תמיד תוכלו להמחיש את פרישת הפרקט ע״ג תכנית מצב קיים באמצעות ציור של קווים לאורך או לרוחב ולראות איך הפרישה מסתדרת בחלל הציבורי, במסדרון ובחיבור עם חדרי השינה. ככה תקבלו ״מבט על״ של התמונה הכוללת ותוכלו לקבל את ההחלטה הנכונה ביותר עבורכם.
Comments